Minden, ami érdekel, eszembe jut vagy történik velem.

Mizu velem...

Olvasási szokások Book Tag

Book Tag

2018. július 23. - kovacs.netti

Már nagyon régóta vágyom rá, hogy kitöltsek egy Book Tag-et, de eddig nem volt felület, ahol ezt megtehettem volna. Hát most itt a remek alkalom, úgyhogy kerestem egy szimpatikusat moly.hu-n és nekiláttam. Itt is van...

1. Van külön olvasókuckód?

Az L alakú kanapénk sarkában van a helyem, általában ott olvasok, viszont ez nem külön olvasókuckó, bármi mást is ott csinálok.

2. Hogyan jelölöd, hogy hol tartasz a könyvekben?

Eddig legtöbbször valamelyik általam készített könyvjelzőt használtam. Viszont még sok holmink dobozban van, például a könyvjelzők is, azóta amit találok: hullámcsat, hajgumi, papírzsepi, blokk, stb. Ha épp semmi sincs a kezem ügyében, akkor behajtom a sarkát. Igen tudom, hogy ez óriási bűn, de mindig saját könyvet olvasok és szeretem, ha látszik rajta, hogy olvasva van.

3. Mindig el kell jutnod egy fejezet végéig, vagy le tudod tenni bárhol?

Mondjuk úgy, hogy nyugodtabb a lelkem, ha eljutottam a fejezet végéig. De azért nem csinálok különösebb problémát belőle, ha abba kell hagynom félúton valami miatt.

4. Szoktál nassolni vagy inni olvasás közben?

Szotyi!!! Rengeteg szotyit megeszek olvasás közben. Viszont mást nem szeretek enni, nassolni. Először összekenem a kezem, aztán a könyvet. Ez nem opció, ez biztosan így lenne. Nem szoktam se kávézni, se teázni közben. Bár pár éve egy sátrazáson sört szürcsölgettem olvasás közben és jó feelingje volt. Viszont szinte mindig otthon olvasok, csak úgy otthon olvasás közben pedig nem jellemző, hogy sörözgetnék.

5. Szoktál zenét hallgatni, esetleg TV-t nézni olvasás közben?

A TV nagyon sokszor zavar, viszont ha nagyon jó a könyv, akkor ki tudom zárni. Vagy ha annyira nem érdekel, ami megy benne. Zenét szeretek hallgatni közben, sőt jobb is úgy olvasni. Viszont az fontos, hogy lehetőleg ne legyen benne szöveg, vagy csak kevés. Általában keresek egy általam kedvelt elektronikus zene stílusra Youtube-on és valami hosszú mixet elindítok. Ezt alkalmazom tanulás közben is.

6. Egyszerre hány könyvet szoktál olvasni?

Legtöbbször egyet, kivétel, ha épp megjön egy várt könyvem és nem bírom ki, hogy ne kezdjem el. Vagy nagyon ráunok az eredetileg elkezdettre. Meg persze van pár, amikbe belekezdek, majd hónapokra félreteszem és valamikor folytatom, ha újra kedvem támad. George R. R. Martin, Elio M. García Jr, Linda Antonsson: A tűz és jég világa 2016 nyara óta pihen, pedig a felét már elolvastam és azóta csodálatos saját példányt is kaptam.

7. Otthon vagy máshol olvasol szívesebben?

Otthon, ha hazamegyünk szüleimhez, nyaralás közben, ilyesmi. De buszon, autóban vagy bárhol máshol nem szoktam.

8. Hangosan vagy csak magadban olvasol?

Csak magamban.

9. Szoktál előre olvasni vagy kihagyni oldalakat?

Nem jellemző egyik sem. Ha unalmas részt találok, vagy sok a leíró rész, amit nem csípek túlságosan, akkor rettentő gyorsan átrohanok rajta, van, hogy nem is figyelek rá túlságosan, de mindig elolvasom.

10. Megtöröd a könyvek gerincét vagy úgy vigyázol rájuk mintha újak lennének?

Vigyázok rájuk, de nem viszem túlzásba. Ha megtörik, hát megtörik… Mint már említettem csak saját könyvet olvasok. Amúgy megfigyeléseim szerint, ha normális minőségű egy könyv, akkor nem kell különösebben ügyelni a gerincére. Ha nem a legminőségibb, akkor meg pillanatok alatt megtörik, ha kinyitja az ember. Nyilván kettéhajtani kifele nem szoktam őket.

11. Szoktál írogatni a könyvekbe vagy kivagy magától a gondolattól is, hogy firkálj beléjük?

Soha nem írok bele, tulajdonképpen igen, kivagyok a gondolattól is, hogy firkáljak bele.

12. Olyan ember vagy, aki elhajítja a könyvet a szoba másik sarkába, ha nagyon idegesítő regényt olvas?

Nem, ilyen szinten nem tud felbosszantani egy könyv. Maximum magyarázok róla utána fél órát a barátomnak.

13. Ha szembejön veled egy ismeretlen szó, azonnal rákeresel?

Igen, de ez nem csak a könyvekben felbukkant ismeretlen szavakra igaz. Google a barátunk.

14. Mit olvasol most?

Jeff Lindsay: Dupla Dexter. Viszont ma vettem át Philip K. Dick: Jones ​kezében a világ című könyvét, úgyhogy nem kizárt, hogy belevágok.

15. Milyen könyvet vettél legutóbb?

Hopp épp az előbb lőttem le… Philip K. Dick: Jones ​kezében a világ.

16. A sorozatokat vagy az egyrészes könyveket szereted jobban?

Összetett kérdés. A rövid könyvek híve vagyok, 250-350 oldal között. Szóval, ha a sztori megkívánja a sok oldalszámot, akkor inkább legyen sorozat. Az sem baj, ha függővégesek a részek. Viszont feleslegesen sem jó, ha szét van húzva, akkor maradjunk 400-500 oldal között egy könyvben. Az afeletti oldalszámok már teljesen indokolatlanok. Az már nem egy normális könyv.

17. Van olyan könyv, amit mindig előre hozol és szeretettel ajánlasz mindenkinek?

A „mindig előre hozol” kifejezést nem teljesen értem. Esetleg a várólistán előre hozom? Ritkán olvasok újra könyvet, úgyhogy ebből a szempontból nem tudok válaszolni. Viszont szívesen ajánlom az összes kedvenc könyvemet. Kiemelném a Déli Végek trilógiát, amit sokan nem kedvelnek, pedig szerintem egyedülálló sorozat. Ray Bradbury bármelyik könyvét. És magyarok közül pedig Brandon Hackett: Az ​ember könyve című könyvét.

blog.jpg

Hát ez lett volna az első Book Tag-em. Tervezek még ilyeneket kitölteni, mert nagyon jókat találtam. Addig is ha valakinek van kedve töltse ki. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr4414131149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.