Minden, ami érdekel, eszembe jut vagy történik velem.

Mizu velem...

Ananászos-mangós csirkemell édesburgonya pürével, hagymakarikákkal

Mit ettünk a héten?

2019. február 03. - kovacs.netti

mangos_ananaszos_csirke_1.JPG

Imádom a gyümölcs-hús kombót, úgyhogy amikor megláttam Cookpadon az Ananászos sajtmártásban sült mangós-mandarinos csirkemell receptet, egyből lecsaptam rá. Mindjárt megosztottam barátommal és nagy meglepődésemre támogatta az ötlet. Míg mondtam neki kiagyaltam, hogy édesburesz pürét ennék hozzá és mivel nagy eséllyel ő abból nem lesz hajlandó enni, sütök még mellé hagymakarikákat is. Egészen tartottam magam a recepthez, csak a mandarint hagytam ki belőle, mert az annyira nem tűnt jó ötletnek és amúgy is rengeteg gyümi volt benne. 

Hozzávalók:

  • 5 db nagyobb édesburgonya
  • tejföl ízlés szerint (én elég krémesre készítettem 1 nagy tejföllel)
  • csirkemell filé
  • 2 db mangó
  • 1 konzerv ananász (darabolt, hogy ne kelljen vele babrálni)
  • 5 dl tej
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • sajt
  • gyorsfagyasztott rántott hagymakarika (450 g-os Nádudvari - majdnem az egész zacskót kisütöttem, 4-5 db maradt benne)
  • olaj
  • fűszerek: só, bors, fokhagyma granulátum, ételízesítő, szerecsendió

Elkészítés:

Megpucoljuk az édesburgonyát, majd forrásban lévő vízbe tesszük, félig lefedve főzzük, amíg meg nem puhul teljesen. Majd turmixgépbe tesszük, hozzáöntjük a tejfölt, sót, borsot, ételízesítőt is szórunk bele. Személy szerint nem szeretem, ha az édesburgonya túl édes (még ha bután is hangzik), ezért elég sok sót használtam. Összeturmixoljuk teljesen krémesre. Ezzel az édesburgonya pürénk kész is, letakarjuk és félretesszük tálalásig. A csirkemellet szeletekre, nagyobb darabokra vágjuk, megszórjuk sóval, borssal, fokhagyma granulátummal és ételízesítővel. Egy tepsibe öntünk egy kis olajat, eloszlatjuk, beletesszük a husikat, meglocsoljuk még egy kis olajjal és mehet is az előmelegített sütőbe 200°C-ra légkeveréses módban 20 percre. 

mangos_ananaszos_csirke_3.jpg

Míg sül a husi, elkészítjük az ananászos-sajtos szószt. A konzerv ananászunk felét a turmixgépbe dobjuk, öntünk hozzá kb. 1 dl tejet, majd egészen pépesre turmixoljuk. Egy lábosban felforrósítunk 2 evőkanál vajat, hozzászórunk 2 evőkanál lisztet, összepirítjuk és elkezdjük adagolni hozzá a tejet. Először keveset, de összességében 4 dl tejet adjunk hozzá folyamatos kevergetés mellett. Mikor besűrűsödött, hozzáöntjük az ananász-tej pépünket és tovább főzzük. Megszórjuk sóval, borssal és szerecsendióval. Ha elkezd rotyogni reszelt sajtot szórunk bele, addig keverjük míg teljesen elolvad benne a sajt.

kepatmeretezes_hu_mangsananszoscsirke4.jpg

Időközben megsül a husink is és kezdhetjük az étel összeállítását. Megpucoljuk, feldaraboljuk a mangót és rászórjuk a husira a maradék fél konzerv ananásszal együtt. Ráöntjük az ananászos sajtos szószunkat és mehet is a sütőbe 200°C-ra legkeverésen 30 percre.

mangos_ananaszos_csirke_5.jpg

Kisütjük a hagymakarikákat és ha letelt a 30 perces sütési idő, már tálalhatunk is. 

mangos_ananaszos_csirke_6.jpg

mangos_ananaszos_csirke_2.JPG

A husi puha, omlós lett, a szósz pedig klasszul rásült. A leturmixolt ananásztól nagyon szokatlan állaga lett és egyáltalán nem lett túl édes, pedig féltem tőle. Szóval meglepően jó kis ötlet, biztos, hogy máskor is alkalmazni fogjuk, akár más receptnél is. A 2 mangó és fél konzerv ananász kicsit sok volt ehhez a húsmennyiséghez. Én nem bántam, faltam is őket becsülettel, de barátom már kicsit sokallta, pedig tényleg nagyon ízlett neki is úgy az egész. Az édesburgonya püré finom lett nagyon és szerintem passzolt is ehhez az amúgy is édesebb ételhez, a hagymakarika pedig pótolta a sósságot és adott egy kis ropogósságot is a puha alkotóelemek mellé. Egyetlen egy gond az étellel, az az, hogy nagyon macerás. Rengeteg mosogatnivalóval jár, sőt közben is muszáj elmosni a turmixot, vagy bekoszolni egy másik aprító eszközt. Ez tipikusan egy olyan kaja, amit étteremben szívesen eszek, tök jó, hogy tudom, hogy én is finoman el tudom készíteni, de a hétköznapi gyakori kaják közé sosem fog kerülni. Csak olyan alkalmakkor fog előkerülni, amikor valaki jön és akarnék valami szokatlanabbat, vagy ha nagyon unatkozok hétvégén. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr5614605866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.