Minden, ami érdekel, eszembe jut vagy történik velem.

Mizu velem...

Mizu velem...

Tökéletes brownie

Mit sütöttem a hétvégén?

2019. október 10. - kovacs.netti

Brownie sütéssel már kész történelmünk van, hiszen mikor még a főzéssel is csak próbálkoztam, volt pár kalandunk együtt. Kaptam ajándékba összeállított brownie alapanyagokat szép üvegcsében, amit aztán fel kellett önteni folyadékkal (tejjel vagy vízzel - már nem emlékszem), majd csak meg kellett sütni. Mondanom sem kell nem sikerült. Később újra próbálkoztam vele a sokat emlegetett Hajnóczy albiban, de persze kívül megégett, belül nyers maradt. Ezeken felül még egyszer kétszer így-úgy próbálkoztam, de letettem róla, mert az ősöreg sütőben semmi süti nem sikerült. Azóta az új lakásban már sok süteménnyel próbálkoztam sikeresen, de valahogy a rossz emlékek miatt a browniet mindig elkerültem. Na meg nem beszélve arról, hogy egy brownie akkor finom, ha tényleg brownie lesz belőle, nem egy száraz kakaós piskóta vagy egy félig nyersen maradt massza. Hát a hétvégén bátorságot merítettem és keresgéltem recepteket. Találtam egyet talán a Nosalty weboldalán, ami egész biztatónak tűnt, hiszen nutellás is, csokis is, mi baj lehet. Aztán bevásárlás után szemezgettem a recepttel és arra jutottam, hogy nekem ez nem tetszik. Egyrészt véletlen kevesebb csokit vettem, de így is tök sokat, szóval nem éreztem indokoltnak a receptben előírt mennyiséget. Aztán jobban átnézve az arányok is gyanúsak voltak nekem és sütőpor sem volt benne, pedig a legtöbb receptben írják. Végül úgy döntöttem, hogy lesz, ami lesz, felhasználva az eredeti receptet kitalálok magamnak egy újat. És láss csodát megalkottam a (mi ízlésünknek) tökéletes brownie receptet. Irtó csokis, de mégis megfelelően édes, egyáltalán nem száraz, a belseje nedvesebb és irtó finom! Hollandiában az egyik étteremben browniet ettünk desszertnek és megbeszéltük, hogy az volt a tökéletes brownie, annyira finom volt. Nem akarok túlzásokba esni, de ez a hétvégi sütim számomra verte a hollandot. Másnap készítettem fehér csokis pudingot hozzá, mert attól tartottam, hogy kiszárad, de tévedtem, teljesen ugyanolyan állaga volt másnap is, mint frissen. Mindenesetre a puding rontani nem ront rajta. ;) Szóval egy a lényeg, ez így nagyon patent, próbáljátok ki!

blog1.JPG

Hozzávalók:

  • 350 g cukor
  • 6 tojás
  • 250 g vaj
  • 360 g étcsokoládé
  • 150 g Nutella
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 60 g cukrozatlan kakaópor
  • 2 csipet só
  • 300 g liszt
  • 2 csomag vaníliás cukor
Elkészítés:
A 6 tojást és a 350 g cukrot mixer segítségével felverjük. A vajat felkockázzuk, az étcsokit kockáira tördeljük, majd nagyon gyenge hőfokon felolvasszuk őket. (Lehet mikróban is.) Ha folyékonnyá vált, hozzákanalazzuk a nutellát, majd ha jól elkevertük, lekapcsoljuk. A cukros tojásos masszánkhoz adjuk az összes hozzávalót: sütőport, kakaóport, sót, lisztet, vaníliás cukrot, illetve az olvasztott nutellás csokinkat is.
blog6_1.jpg
Mixerrel alaposan elkeverjük. Nem kell megijedni brutál sűrű masszánk lesz. (Én megijedtem, de a sikeres végkifejletből arra jutottam, hogy ennek ilyennek kell lennie.) Egy tepsibe sütőpapírt vágunk, majd belemerjük a masszát. Amennyire tudjuk próbáljuk meg egyenletesen eloszlatni. Ez nem egyszerű, mivel nem folyik... Végül előmelegített sütőbe tesszük 180°C-ra alul-felül sütési módban. Fél óra sütés után kezdtem a tűpróbákat, összességében 45 perc alatt készült el. Tűpróbánál ügyelni kell, hiába "ragacsosabb" a belseje, a tűre attól még nem tapad rá. Ha igen, akkor nincs mese, nyers még. 
blog6-001_1.jpg
A másnapi öntethez csak pudingport vásároltam, amit cukorral és tejjel összefőztem a tasakon leírtak szerint. De ez teljesen elhagyható, ha csak valaki nem ragaszkodik valamihez, amibe tunkolni lehet a sütit. Nekem sokkal jobban ízlett magában. 
blog2.JPG
Komolyan ajánlom mindenkinek, hogy próbálja ki, mert nem fog csalódni! Na meg egyszerű is és gyors is, ami nem hátrány.
süti beállítások módosítása