Minden, ami érdekel, eszembe jut vagy történik velem.

Mizu velem...

Ragacsos brassói

Mit ettünk a héten?

2019. október 20. - kovacs.netti

Mindig nagy dilemma nálunk a brassói, hiszen barátom otthon az olajos krumplis megoldáshoz szokott, én pedig az inkább nagyobb, szinte főtt krumplis, ragacsos brassóihoz. Na meg van pár tipikus menzás kaja, amik úgy a tutik, ahogy ott készítik nagy adagokban, egyszerűen, és ott is a ragacsos verzió jellemző. Szóval a kérdés sokszor felvetődött már, hogy hogyan is az igazi, de mivel én főzök, úgyis mindig úgy készül, ahogy szerintem kellene. Elhoztam hát az extra ragacsos brassói receptemet. :)

brassoi1v2.JPG

Hozzávalók:

  • olaj
  • 500 g csirkemell filé
  • 1,5 kg burgonya
  • 1 db kígyóuborka
  • 5 fej vöröshagyma
  • 1 nagy dobozos tejföl
  • fűszerek: só, bors, ételízesítő, fokhagyma granulátum, petrezselyem, őrölt fűszerpaprika

Elkészítés:

3 fej vöröshagymát felaprítunk, olajon pirítjuk. Ha elkezd üvegesedni hozzáadhatjuk az előzőleg megmosott, felkockázott csirkemellet. Sóval, borssal, ételízesítővel és fokhagyma granulátummal ízesítjük. Mikor levet eresztett, megszórjuk jó sok petrezselyemmel és ízlés szerint paprikával. (Én két lapos evőkanálnyit használtam.) A húst puhára főzzük saját levében, esetleg kis vizet hozzá is lehet önteni, hogy szaftosabb legyen a végeredmény. 

brassoi_rag_1.jpg

Míg a husi készül, nekiállunk a krumplinak. Megpucoljuk, felkockázzuk, majd egy serpenyőbe szórjuk. Én egyből felöntöttem fél bögre vízzel, sóztam, lefedtem, hagytam had főjön. Ha valaki nem akarja túl ragacsosra csinálni, akkor itt először olajon megpirítjuk kicsit a krumplit, majd utána öntünk alá pici vizet, lefedjük és klasszul megpuhul. Ha főzzük, mint én, akkor miután megpuhult és minden vizet magába szívott, picit megöntözzük olajjal, és hagyjuk, hogy picit lepiruljon, majd átforgatjuk, ezt párszor ismételjük. Mikor elkészült, hozzáöntjük a husit, alaposan összeforgatjuk és meg is vagyunk.

brassoi_rag_2.jpg

Uborkasalátát készítettem köretnek. A kígyóuborkát megpucoljuk, karikákra vágjuk vagy reszeljük, besózzuk és hagyjuk picit, majd kinyomkodjuk a levét. 2 fej vöröshagymát felaprítunk, hozzászórjuk és belekanalazzuk a tejfölt. Fűszerezzük sóval, borssal, ételízesítővel és egy kis fűszerpaprikával. Alaposan elkeverjük és ehetünk is. 

brassoi2.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr9815240376