Brownie sütéssel már kész történelmünk van, hiszen mikor még a főzéssel is csak próbálkoztam, volt pár kalandunk együtt. Kaptam ajándékba összeállított brownie alapanyagokat szép üvegcsében, amit aztán fel kellett önteni folyadékkal (tejjel vagy vízzel - már nem emlékszem), majd csak meg kellett sütni. Mondanom sem kell nem sikerült. Később újra próbálkoztam vele a sokat emlegetett Hajnóczy albiban, de persze kívül megégett, belül nyers maradt. Ezeken felül még egyszer kétszer így-úgy próbálkoztam, de letettem róla, mert az ősöreg sütőben semmi süti nem sikerült. Azóta az új lakásban már sok süteménnyel próbálkoztam sikeresen, de valahogy a rossz emlékek miatt a browniet mindig elkerültem. Na meg nem beszélve arról, hogy egy brownie akkor finom, ha tényleg brownie lesz belőle, nem egy száraz kakaós piskóta vagy egy félig nyersen maradt massza. Hát a hétvégén bátorságot merítettem és keresgéltem recepteket. Találtam egyet talán a Nosalty weboldalán, ami egész biztatónak tűnt, hiszen nutellás is, csokis is, mi baj lehet. Aztán bevásárlás után szemezgettem a recepttel és arra jutottam, hogy nekem ez nem tetszik. Egyrészt véletlen kevesebb csokit vettem, de így is tök sokat, szóval nem éreztem indokoltnak a receptben előírt mennyiséget. Aztán jobban átnézve az arányok is gyanúsak voltak nekem és sütőpor sem volt benne, pedig a legtöbb receptben írják. Végül úgy döntöttem, hogy lesz, ami lesz, felhasználva az eredeti receptet kitalálok magamnak egy újat. És láss csodát megalkottam a (mi ízlésünknek) tökéletes brownie receptet. Irtó csokis, de mégis megfelelően édes, egyáltalán nem száraz, a belseje nedvesebb és irtó finom! Hollandiában az egyik étteremben browniet ettünk desszertnek és megbeszéltük, hogy az volt a tökéletes brownie, annyira finom volt. Nem akarok túlzásokba esni, de ez a hétvégi sütim számomra verte a hollandot. Másnap készítettem fehér csokis pudingot hozzá, mert attól tartottam, hogy kiszárad, de tévedtem, teljesen ugyanolyan állaga volt másnap is, mint frissen. Mindenesetre a puding rontani nem ront rajta. ;) Szóval egy a lényeg, ez így nagyon patent, próbáljátok ki!
Hozzávalók:
- 350 g cukor
- 6 tojás
- 250 g vaj
- 360 g étcsokoládé
- 150 g Nutella
- 1 teáskanál sütőpor
- 60 g cukrozatlan kakaópor
- 2 csipet só
- 300 g liszt
- 2 csomag vaníliás cukor