A gyros után is valami húsos ételt kívántam, így mustáros karajt készítettem. Kaptunk otthonról két kis padlizsánt, gondoltam azt is meg kellene csinálni, így jött a zöldséges köret ötlete. A hagymakarikák csak azért, mert finomak. :D Csak az előkészület a macerásabb, de utána csak sül magában, semmi gondunk vele. Imádom a sült zöldségeket, mert nagyon erős ízvilágot tudnak a kajának adni. Szinte soha nem sütök husit önmagában, valami mindig kerül mellé.
Hozzávalók:
- olaj
- 4 szelet sertéskaraj
- 3 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 3 db kisebb répa
- 1 db paprika
- 2 db kis padlizsán
- mustár
- 200 ml főzőtejszín
- 450 g Nádudvari rántott hagymakarika (fele egy étkezéshez)
- fűszerek: só, bors, fokhagyma granulátum, ételízesítő, sertéssült fűszerkeverék
Elkészítés:
Legelőször a húst bőségesen fűszerezzük a fent felsorolt fűszerekkel, majd letakarjuk és félretesszük amíg a zöldségekkel foglalkozunk. A zöldségeket megpucoljuk, majd felszeleteljük. (Fokhagymákat egészben hagyjuk.) A 2 nagyobb hagymát félkarikákra, a kisebbiket pedig nagyobb darabokra vágjuk, majd utóbbit egy tálba helyezzük a padlizsán, répa és paprika társaságában. Sóval, borssal és ételízesítővel bőségesen megszórjuk, majd alaposan összekeverjük.
Ezután következik a rétegezés. Kevés olajjal kikenjük a tepsi alját, a félkarikára vágott hagymáink feléből és egy kevés zöldségből kialakítjuk az első réteget. A husik mindkét oldalát megkenjük mustárral és az első rétegre helyezzük. A maradék hagyma félkarikáinkat rápakoljuk a husik tetejére. Az egész fokhagymákat betűzdeljük a husik közé. Végül az összes zöldséget hanyagul rászórjuk a tetejére. Egy kis tálban összekeverjük a tejszínt egy adag mustárral, majd egyenletesen rácsorgatjuk a kreálmányunkra, alufólia a tetejére és mehet is a 200°C-ra előmelegített sütőbe, alul-felül sütési módban.
20-30 perc alatt megpuhultak a zöldségek nálam, utána leszedjük róla az alufóliát és még ízlés szerint sütjük. Nem néztem pontosan az időt, de elég sokáig bent hagytam még és nagyon omlós puha lett minden, viszont még pirulni nem kezdett el. Ha elkészült félretesszük szusszanni egy kicsit, közben 190°C-on légkeveréses móddal 12 perc alatt megsütjük a sütőpapírra helyezett hagymakarikáinkat. Nincs más teendőnk, indulhat a vacsora...
Egy étkezésre egy husit és negyed tepsinyi zöldséget tudtunk megenni fejenként. Így két kajázásra is elég, vagy 4 főre. A hagymakarika másik felét a másnapi vacsihoz kisütöttük. Iszonyú ízletes, bármikor meg tudnám enni!