Ezt a citromkrémes máktortát Papám kérésére készítette Anya, aki a nyugdíjas klubba vitte névnapján. Mutatósra sikerült és bár nem kóstoltam, biztos vagyok benne, hogy nagyon finom is lett. Tuti, hogy valamilyen alkalomra kérem majd én is Anyától, mivel a mákos piskótákat nagyon csípem, és amúgy a citromos tortákat is.
Hozzávalók:
Tészta:
- 160 g mák
- 100 g finomliszt
- 3 db tojás
- 80 g cukor
- 50 ml napraforgó olaj
- 2 evőkanál tejföl
- 50 ml tej
- 1 csomag sütőpor
Krém:
- 2 tasak vaníliás pudingpor
- 8 evőkanál cukor
- 3 citrom héja
- 3 citrom leve
- 100 ml habtejszín
- 5 dl tej
- 150 g vaj
- 3 evőkanál porcukor
Elkészítés:
A mákot, a lisztet, a sütőport összekeverjük, a tojásokat felverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, majd a tejet és a tejfölt, simára keverjük. Hozzáöntjük a liszt-mák-sütőpor keveréket, sűrű masszát kapunk. A tésztát sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 160°C-on kb. 40-50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük. A kihűlt piskótát három részre vágjuk, és megtöltjük a krémmel, hagyunk a tetejére és az oldalára is. Krém: A pudingporokat megfőzzük a tejszínes-citomleves-citromhéjas tejben sűrűre, majd kihűtjük. A vajat habosra keverjük a porcukorral, és a pudinggal krémmé keverjük. A tortát a krémmel bevonjuk, és tetszés szerint tejszínhabbal, citromkarikákkal, mákkal megszórva díszíthetjük.