Karácsonyra kaptam egy szuper lámás, színes, szép lapokkal teli mappát a receptjeimnek, úgyhogy a szabim utolsó napjait recept rendezgetéssel töltöttem. Találtam a fecnik között egy spenótos carbonara receptet, amit kicsit saját ízlésünkre formáztam és el is készítettem vasárnap. Nagy sikert aratott és hatalmas adag lett, úgyhogy biztos máskor is a terítékre kerül.
Hozzávalók:
- vaj
- 500 g spagetti tészta
- 400 g szeletelt sonka
- 450 g gyorsfagyasztott rostos parajkrém
- 2 db tojás
- 3 gerezd fokhagyma
- 400 ml 10%-os főzőtejszín
- sajt
- leveskocka
- carbonara alappor
- só, bors, ételízesítő, fokhagyma granulátum
Elkészítés:
A spagetti tésztát megfőzzük, közben a fagyasztott parajkrémünket egy kb. 2 dl forró vizet tartalmazó lábosba tesszük. Beledobunk a vízbe egy leveskockát, lefedjük, kiolvasztjuk. Miután szépen felolvadt sót, borsot, ételízesítőt és egy nagyobb adag fokhagyma granulátumot adunk hozzá. Főzzük, míg a víz el nem párolog és besűrűsödik a parajkrém. Miközben minden rotyog, felkockázzuk a sonkát és egy kis vajon megpirítjuk. A szószunkhoz összekeverjük a tojásokat, a felaprított fokhagymát és a tejszínt. Fűszerezzük sóval, borssal és az egész csomag carbonara alapport is hozzáadjuk. Miután alaposan elkevertük beleszórunk egy nagy adag reszelt sajtot.
Nincs más hátra, mint összeállítani a rakott tésztánkat. Először összekeverjük a sonkát és a szószunkat a tésztával, majd ennek a felét belehelyezzük egy tepsibe. Erre öntjük a parajkrémet, majd megszórjuk reszelt sajttal. Jöhet rá a maradék tészta és egy újabb adag reszelt sajt.
Végül 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 20 percre alul-felül sütési módban. Ha nem pirul meg eléggé a teteje, hagyhatjuk még kicsit, de nem szabad sokáig, különben kiszárad a tészta felső rétege. Érdemes egy kicsit hagyni szikkadni, hogy szépen tudjunk belőle vágni.
Gigászi adag lett, a tányéron látható adagtól olyan jól laktam, hogy moccanni sem bírtam. Két nap is bőséges vacsoránk volt belőle és barátom ebédre is ezt vitt magával hétfőn. Nagyon megéri elkészíteni! Egyetlen negatívuma, hogy kicsit sok mosogatnivalóval jár, de miközben sül azt is lerendezhetjük.
Jó étvágyat hozzá!