Picit próbálunk kevésbé hizlalóan enni, de barátom kért sütit a hétvégére. Átnéztem pár receptet és végül a Cookpadon talált zabpehelylisztes boci szelet mellett döntöttem. Kicsit saját ízlésünkre formáltam és el is készítettem. Egy szeletkében igencsak kevés a szénhidrát, de mégis nagyon finom sütemény, úgyhogy teljesen elégedett vagyok.
Hozzávalók:
Piskótához:
- 150 g zabpehelyliszt
- 200 g kristálycukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 db tojás
- 1 dl tej
- 1 dl olaj
- 4 evőkanál kakaó (az enyémbe kicsit több került, mivel épp kifogyott és a maradékot nem akartam benne hagyni - jó sötét is lett)
- 1 csomag sütőpor
Túróhoz:
- 500 g túró
- 1 db citrom leve
- 1 db tojás
- 1 evőkanál porcukor
Tejszínhabhoz:
- 500 ml Hulala
- 1 evőkanál porcukor
- 1 csomag habfixáló
Elkészítés:
A 4 db tojást és a kristálycukort felverjük mixer segítségével. Külön összekeverjük a száraz hozzávalókat: zabpehelyliszt, vaníliás cukor, kakaó, sütőpor, majd hozzáadjuk a tojáshoz. Továbbá hozzámérünk 1-1 dl tejet és olajat. Jól elkeverjük mixerrel és kész is a piskótatésztánk.
Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd beleöntjük a piskótatésztát. Egy tálba szórjuk a túrót, beleütünk egy tojást, belefacsarjuk egy citrom levét és beleszórjuk a porcukrot. Alaposan elkeverjük, gömböket formázunk belőle és beledobáljuk a tésztába. 180°C-ra előmelegített sütőbe tesszük alul-felül sütési módban.
Nálam egy órát sült, fél órától tűpróbákat végeztem rajta. Először próbáltam ki a zabpehelylisztet és amúgy is az első boci szeletem, így eléggé meglepődtem, amikor a túrógolyók kilapultak és elterültek az alján. Valljuk be nem erre számítottam. :D De ez egyáltalán nem ront rajta, szimplán kevésbé látványos és kevésbé "bocis". Miután elkészült, félretesszük pihenni, kihűlni. Közben elkészítjük a tejszínhabot. A Hulalát felverjük 1 evőkanál porcukorral, közben hozzáadjuk a habfixálót.
Eredetileg úgy terveztem, hogy miután kihűl a süti, a tetejére kenem a habot jó vastagon, majd úgy szeleteljük. Látványos, finom, krémes lenne tőle a süti. Emiatt ment bele a fixáló és ezért készült ilyen nagy adag. Végül barátom türelmetlen volt és még viszonylag melegen kóstoltuk meg, akkor még nem tudtam rákenni a habot, csak rálapátoltunk a szeletekre egy jó nagy adagot. Ilyen jellegű felhasználáshoz nem lett volna szükség a fixálóra és ekkora adagot sem kellett volna csinálni, de sebaj.
Mivel ez igencsak egy első próbálkozás volt, szerintem lenne, amit legközelebb máshogy csinálnék majd. Bár nagyon jó lett így is és nem zavaró, de mégis kicsit olajos a tészta. Már amúgy is sokalltam az 1 dl-t, de az eredeti recept annyit használt, ettől nem akartam eltérni. Legközelebb viszont fél dl-nél biztos nem rakok bele többet. A túró helyzettel is kellene valamit kezdeni, jó lenne ha nem lapulna alulra, de erre még nincs ötletem. Ha valakinek van, ne habozzon velem megosztani... A zabpehelyliszt más, így a piskóta állaga is, de egyáltalán nem rosszabb, mint a sima búzaliszté. Érdemes kipróbálni.