Minden, ami érdekel, eszembe jut vagy történik velem.

Mizu velem...

Egyszerű zöldséges rizottó

Mit ettünk ma?

2019. december 06. - kovacs.netti

Mindketten imádjuk a rizottó összes fajtáját, de pepecselősnek tartom az elkészítését és mindig benne van a pakliban, hogy nem olyan lesz a rizs, mint kellene - kemény vagy épp túl ragacsos. Időnként ugyan rászántam magam, de akartam valami egyszerűsített megoldást, hogy egy random hétköznapon is legyen kedvem nekiállni. Próbáltam már így-úgy-amúgy, viszont mostanra igazán szuperül összeállt a kis módszerem. Most éppen zöldséges-sonkás verzióban készült, de például gombásan is imádjuk. Jó nagy adag, már második nap vacsoráztunk belőle és még mindig van bőven. Nem szárad ki, nem ragad össze, krémes és ízletes másnap is. 

rizotto1.JPG

Hozzávalók:

  • 150-200 g margarin
  • 2 db nagy répa
  • 4 fej vöröshagyma
  • 2 csomag szeletelt sonka
  • 1 konzerv kukorica
  • 1 konzerv borsó
  • 2 db leveskocka
  • sajt
  • 200 ml főzőtejszín
  • rizs
  • fűszerek: só, bors, fokhagyma granulátum, ételízesítő, petrezselyem

Elkészítés:

A hagymákat felaprítjuk és a megolvasztott margarinba szórjuk, lefedjük és közepes lángon pároljuk. Közben megpucoljuk a répákat, lereszeljük, majd a hagymákhoz szórjuk. Ha megpuhultak, hozzáadjuk felkockázott sonkát, kevergetve pirítjuk kicsit. Ezután hozzáöntjük az átmosott borsó és kukorica konzerveket, felöntjük vízzel, ízesítjük a fent felsorolt fűszerekkel és beledobunk még két leveskockát is, összerottyantjuk. 

egyszeru_zoldseges_rizotto.jpg

Időközben már elkezdhetjük a rizs főzését is. 3 zacskós rizst használtam, amiknek 16-18 perc az ajánlott főzési idejük. Ezeket ételízesítős, sós vízben 13 percig főzzük. Ha a zöldséges keverékünk összefőtt, hozzáöntjük a rizst és felöntjük annyi vízzel, hogy majdnem elfedje. Hozzáöntjük a tejszínt is, majd közepes hőfokon folyamatos keverés mellett főzzük. Megkóstoljuk és szükség esetén fűszerezzük. Pár perc alatt kész is vagyunk. Ha már kellően krémes állaga lett, lehúzzuk a főzőlapról, belereszelünk egy nagy adag sajtot és addig kevergetjük míg teljesen bele nem olvad.

egyszeru_zoldseges_rizotto-001.jpg

Ha nem vagyunk irtó éhesek, akkor érdemes picit pihentetni, úgy jobb az állaga, mint ha tűzforrón nekiesünk. Igény esetén kis sajttal még meg lehet szórni.

rizotto2.JPG

Tapasztalataim alapján ez a recept egészen hozza az "igazi" rizottó állagot és ízvilágot, viszont így szinte lehetetlen elrontani.

A bejegyzés trackback címe:

https://mizuvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr3915341438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.