Minden, ami érdekel, eszembe jut vagy történik velem.

Mizu velem...

Mizu velem...

Philip K. Dick: Kamera által homályosan

Könyvértékelés

2018. szeptember 15. - kovacs.netti

Nehezen találom a szavakat a könyv elolvasása után. Kifejezetten magával ragadó a könyv története és stílusa. Ha lett volna elég időm és energiám egy helyben ki is olvastam volna. Bár mostanában sikerül általában a jó könyvekhez nyúlnom, ez egy kiemelkedő darab. Azt hiszem most váltam hivatalosan is Philip K. Dick fanná. Hihetetlen mit tudott ez az ember... Bár még csak ez a harmadik könyv tőle, amit végig elolvastam, de mindhárom tejesen mást képviselt. Remélem még sok arcát megismerhetem, mert biztos, hogy rámegyek a könyvei megvásárlására.

Szerző: Philip K. Dick

Könyv címe: Kamera ​által homályosan

Eredeti mű: Philip K. Dick: A Scanner Darkly

Fordító: Pék Zoltán

Oldalak száma: 288

Borító: puhatáblás, ragasztókötött

Kiadás éve: 2018

Kiadó: Agave Könyvek

ISBN: 9789634195047

Fülszöveg:

Fred kábítószeres ügynök, aki eltökélten próbál a H-Anyag nevű illegális, bár bizonyos körökben roppant népszerűségnek örvendő szer nyomára bukkanni. Ezért a külsejét teljes mértékben megváltoztató maszkafander segítségével felveszi a drogdíler Bob Arctor személyiségét, és ebben a szerepben ő is komoly fogyasztójává válik a H-Anyagnak. A kábítószernek azonban súlyos mellékhatása van: kettéhasítja fogyasztója személyiségét. Fred – a kábítószeres ügynök – tehát a titokban elhelyezett kamerák képein keresztül figyeli Bob Arctort – a drogdílert –, és közben fogalma sincs róla, hogy saját maga után nyomoz.

A rendőrök és a bűnözők mindig is szorosan függtek egymástól, de egyetlen regény sem dolgozta fel erőteljesebben ezt a perverz szimbiózist, mint Philip K. Dick 1977-ben született remekműve, amiből 2006-ban Richard Linklater kultikus filmet is forgatott Robert Downey Jr., Keanu Reeves és Woody Harrelson főszereplésével.

Érdekes, realisztikus és teljesen lehangoló világot mutat be a könyv. Engem nem is a fülszövegben felvázolt nyomozási szál fogott meg, hanem maga a környezet. A karakterekről szívesen olvastam minden pluszt, minden mozzanatukat és lenyűgözően érezteti az író a folyamatos leépülést, amit a főszereplőnk átél. És hab a tortán, hogy folyamatosan fennmaradt a feszültség, hogy úgy mégis mi fog történni, mi lesz ennek a vége. Nagyon szép nyelvezetű a fordítás is és az új borító is fantasztikus. Spoilerezni nem akartam semmit, nem is kell, az alap sztorit szépen felvázolja a fülszöveg, a csattanó maradjon csattanó. A véleményemet nem ragoznám túl, mert az író jegyzete a könyv végén elmond mindent, amit erről a könyvről el lehet. 

Ez a regény olyan emberekről szól, akik túlságosan nagy büntetést kaptak azért, amit tettek. Pusztán csak jól akarták érezni magukat, de olyanok voltak, mint az utcán játszó gyerekek: látták, hogy a társaik egymás után meghalnak - elütik őket, lebénulnak, elpusztulnak -, de ők csak játszottak tovább. [...]

A kábítószerezés nem betegség, hanem döntés, mint az, hogy valaki kilép egy robogó kocsi elé. Ezt sem betegségnek neveznénk, hanem a józan ítélőképesség hiányának. Aztán amikor egyre többen elkövetik, társadalmi hibává lesz, sőt életstílussá. Ennek a bizonyos életstílusnak az a mottója: „Ma légy boldog, mert holnap már haldokolsz.”, csakhogy a haldoklás szinte azonnal megkezdődik, a boldogság pedig puszta emlék. Más szóval ez csupán a közönséges emberi létezés felgyorsítása. Semmiben nem különbözik a mások életétől, mindössze gyorsabb. Nem évek alatt játszódik le, hanem napok, hetek vagy hónapok alatt. [...]

Ennek a regénynek nincs erkölcsi tanulsága, ez nem egy nyárspolgári mese, nem azt mondja, hibáztak, hogy játszottak, amikor dolgozniuk kellett volna; egyszerűen csak elmeséli a következményeket. 

Nálam csillagos 5-öst érdemel a könyv. 

5.jpg

Nem számít, mit csinál az ember, csak hogy jól csinálja és büszke lehessen rá.

Az ember csak a teljes igazság egy nagyon pici részletét látja és nagyon gyakran, sőt szinte állandóan, szándékosan megtéveszti magát annak a kis darabkának a tekintetében is. Saját maga egy darabja önmaga ellen fordul, és úgy viselkedik, mintha másvalaki lenne, belülről győzi le. Ember az emberben. Ami egyáltalán nem is ember.

A könyv borítója és az információk a könyv Moly-os adatlapjáról származnak.

süti beállítások módosítása