Két hete disznóvágás volt barátom szüleinél, így most tömve a fagyó finom disznóságokkal. Nem volt kedvem ma sokat időzni a konyhában, ezért sült kolbira esett a választás és mivel már napok óta kívánom a francia salit, az lett mellé a köret. Igaz csak hamis francia sali lett, savanyú uborka és alma nélkül, mert kicsit elbénáztam a vásárlást, viszont alkalmaztam Viktor anyukájától ellesett tojásos megoldást, így rettentő finom lett, talán az eddigi legjobb francia salim.
Hozzávalók:
- olaj
- sütnivaló kolbász
- 5 db tojás
- fagyasztott franciasaláta zöldségkeverék (1000 g-os csomag)
- 2 db 330 g-os tejföl
- majonéz
- mustár
- 1 db citromkarika
- 1 teáskanál porcukor
- fűszerek: só, bors
Elkészítés:
10 percig főzünk 5 db tojást, eközben megfőzzük sós vízben a fagyasztott zöldségkeveréket. Ha elkészültek leöntjük róluk a vizet, a tojást apró darabokra felvágjuk, majd hozzáöntjük a zöldségekhez. Hozzáadjuk a 2 doboz tejfölt, kb. 5 evőkanál majonézt és kb. 3 evőkanál mustárt. Persze ez így nem pontos, meg kell kóstolni és esetleg még adni hozzá a majonézből és mustárból ha szükséges. Megszórjuk a teáskanál porcukorral, bőségesen sóval és borssal. Végül belefacsarjuk a szelet citromunkat. Alaposan elkeverjük, megkóstoljuk és ezzel kész is.
Mindeközben előmelegítjük a sütőt 200°C-ra. Egy tepsibe öntünk egy kis olajat és vizet, majd belehelyezzük a lefagyasztott kolbászt, amit megböködünk fogpiszkálóval, hogy ne durranjon ki a kifőtt zsírtól. (Természetesen ennek ellenére nekem kipukkadt.) Lefedjük a tepsit alufóliával és 20 percre a sütőbe helyezzük alul-felül sütési módban. A 20 perc elteltével levesszük róla az alufóliát és tovább pirítjuk 30 percig, majd kiszedjük.
Már tálalhatjuk is a kolbászt a salival. Barátom kenyeret is evett hozzá, én sajtra cseréltem, mert épp próbálom kerülni a lisztes ételeket. Így nem olyan guszta a tányér, de annál finomabb.