Minden, ami érdekel, eszembe jut vagy történik velem.

Mizu velem...

Mizu velem...

Lencsegulyás csipetkével

Mit ettünk a héten?

2019. január 12. - kovacs.netti

lencsegulyas_1.JPG

A szilvesztert Siófokon töltöttük barátokkal, csak 2-án jöttünk haza, így az újévi lencsefőzés elmaradt. Mivel barátom nagyon szereti, megígértem neki, hogy valamikor csinálok lencsegulyást. Eddig egyszer készítettem, akkor is szuperül sikerült, most is nagy sikert aratott. El is fogyott az utolsó cseppig. 

Hozzávalók:

Gulyáshoz:

  • olaj
  • 400 g lencse
  • csirkemell filé 
  • 200 g szalonna
  • 3 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 2 és fél vöröshagyma
  • leveskocka
  • Erős Pista
  • fűszerek: só, bors, fokhagyma granulátum, ételízesítő, babérlevél (4 db), fűszerpaprika, petrezselyem

Csipetkéhez:

  • 2 tojás
  • 150 g liszt

Elkészítés:

A lencsét pár órával felhasználás előtt beáztatjuk. Felaprítjuk a hagymákat, szalonnáról levágjuk a bőrét és nagyobb darabokra kockázzuk. Kevés olajon elkezdjük megpirítani őket. Közben megtisztítjuk a csirke husinkat és apróra kockázzuk. Mikor a hagymák pirulni kezdenek és a szalonnából is kisült elegendő zsír, akkor hozzáadjuk a husit is és fehéredésig sütjük. Ha ez megvan, lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk a sót, borsot, fokhagyma granulátumot, ételízesítőt és annyi fűszerpaprikát amennyire pirosra szeretnénk a gulyást. Majd kicsit visszatesszük, pirítjuk. Végül hozzáadjuk az előzőleg megpucolt, felkarikázott sárga- és fehérrépát, átmosott lencsét, babérleveleket és egy jó nagy adag petrezselymet. Beledobunk egy leveskockát és ízlés szerint Erős Pistát is adunk hozzá, én két kiskanállal tettem bele. Felöntjük 2 l vízzel és főzni kezdjük. Kb. egy óra szükséges neki, de közben ellenőrizhetjük mennyire puhultak meg a zöldségek. Nem hagyjuk ott, bizonyos időközönként megkeverjük és apránként öntünk hozzá vizet, amikor sűrűsödni kezd. Az egész főzés alatt még kb. 1 l vizet öntöttem hozzá és így is elég sűrű lett a végeredmény. 

lencsegulyas_2.jpg

Félidőnél elkezdhetjük a csipetkét. Két tojást felverünk, sózzuk, 150 g lisztet adagolunk hozzá. Jól összegyúrjuk, egy elég kemény tészta lesz belőle. Mikor a gulyásban már majdnem minden megpuhult, belecsipegetjük a tésztát. Múltkor egészen kicsi darabokat tettem bele, most nagyobbra sikerültek, de így is szuper lett. Kb. 10 percet főzzük még a tésztával, kóstoljuk, szükség esetén fűszerezzük és tálalhatjuk is. 

lencsegulyas_3.JPG

Bevallom őszintén, nem igazán kedvelem a lencsét, a gulyásért sem vagyok különösen oda, de ez már múltkor is és most is kifejezetten ízlett. Nagyon laktató, húsos, füstös és zöldséges is egyszerre. Az Erős Pistától a kis csípősség még jobban feldobja. Időnként tényleg megéri a macerát. Mivel igencsak macerás ez a recept. Rövidíthetünk az elkészítési időn, ha előre mindent megpucolunk, felkockázunk, előkészítünk, hogy csak egymás után kelljen beledobálni a lábosba. Ennek ellenére nem igazán lehet otthagyni, az elején azért, mert figyelni kell nehogy leégjen, majd azért mert folyamatosan kell adagolni hozzá a vizet. Biztos lehet máshogy is csinálni, de én maradok ennél, mert nálunk ez a recept lett a nyerő.

lencsegulyas_1.JPG

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása