Valahol láttam egy jó kis fetás fasírtos receptet és pont kapóra is jött, mert igyekszem minél inkább kiűzni a pékárukat étrendünkből, így a zsemlementes fasírt jó választásnak tűnt. Természetesen nem mentettem el a receptet, nem is tudtam visszakeresni, még csak hasonlót sem találtam. Így kiötleteltem egyet, mellé tzatzikit készítettem és sült krumplit sütöttem.
Hozzávalók:
- 1 db kígyóuborka
- 1 db újhagyma
- 3 fej vöröshagyma
- zöld erős paprika (mennyiség ízlés szerint)
- olívabogyó
- 5 evőkanál tejföl
- fetasajt
- szeletelt sajt
- 500 g sertés darált hús
- 2 db tojás
- zsemlemorzsa
- olaj
- fagyasztott sült krumpli
- tzatziki salátaöntet por
- fűszerek: só, bors, fokhagyma granulátum, petrezselyem
Elkészítés:
Eltávolítjuk az uborka héját, majd lereszeljük és besózzuk. Kicsit félrerakjuk, később leöntjük a levét, kinyomkodjuk. Nagyon apró darabokra vágjuk az újhagymát és az erős paprikát, majd az uborkához szórjuk. Belekanalazzuk a tejfölt, sót, borsot és fokhagyma granulátumot szórunk rá. Végül beleöntjük a tzatziki port és alaposan elkeverjük. Tudom, hogy ez nem igazi tzatziki, de én így szeretem. :)
A 2 tojást beletesszük egy tálba, elkeverjük, beledobjuk a darált husit és a felaprított hagymákat, sózzuk, borsozzuk és petrezselymet is adunk hozzá. Miután alaposan elkevertük, elkezdjük adagolni hozzá a fetasajtot. Első körben beletördeljük, elkeverjük, majd nagyobb darabokat is adunk hozzá, keverés közben megpróbáljuk már nem összetördelni. Lapos kis fasírtokat formázunk belőle, zsemlemorzsába hempergetjük és mehet egy sütőpapíros tepsibe.
200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük alul-felül sütési módban, kb. 20 perc elteltével megforgatjuk őket. További 20 percig sütjük, ismét kiszedjük és szeletelt sajtot pakolunk a tetejére. A fasírtok közé olívabogyókat szórunk. 10-15 percig pirítjuk még és kész is vagyunk vele. Miközben a fasírtok sülnek, forró olajban kisütjük a krumplit.
És ezzel kész is vagyunk, tálalhatunk.