Minden, ami érdekel, eszembe jut vagy történik velem.

Mizu velem...

Mizu velem...

Spenótos-sajtos szűzérme

Mit ettünk tegnap?

2019. február 03. - kovacs.netti

spenotos-sajtos_szuzerme_4.JPG

Már egy kicsit úgy érzem, hogy állandóan spenótos kajákat eszünk, de mindenhez passzol és nagyon szeretjük is. Múlt hétvégén Mamától kaptunk rengeteget, így adta magát, hogy kitaláljak vele valamit. Nem akartam sokat macerázni, emiatt jött a spenótos-sajtos szűzérme ötlete. Köretnek rizst választottam, így még egészen diétás is.

Hozzávalók:

  • olaj
  • rizs
  • fagyasztott spenótpüré
  • sertés szűzérme
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 db tömlős sajt
  • vaj
  • sajt
  • fűszerek: só, bors, ételízesítő, fokhagyma granulátum, majoranna

Elkészítés:

Feltesszük főni a rizst, közben elkészítünk mindent. A hagymákat nagyobb darabokra vágjuk, szűzérméről eltávolítjuk a zsíros, hártyás részeket, majd vékony szeletekre vágjuk. A husik mindkét oldalát fűszerezzük a felsorolt fűszerekkel. Egy nagy serpenyőbe olajat melegítünk, beleszórjuk a hagymákat és belehelyezzük a husit is, meglocsoljuk a tetejét olajjal. Lefedjük, majd nagyobb fokozaton sütni kezdjük. Időnként ránézünk, de az elején úgyis vizet ereszt, abban nyugodtan lehet hagyni. Miután a víz elfőtt róla, időnként megforgatjuk a husikat, hogy mindkét oldala megpiruljon kicsit. Itt már nem kell lefednünk. Amíg a husi készül pár deci vizet felforralunk, beletesszük a fagyasztott spenót kockákat, lefedjük, kiolvasszuk. Ha ez megtörtént, leszedjük a fedőt, főzzük kicsit, hogy elpárologjon a felesleges víz, megszórjuk ételízesítővel, borssal és egy nagy adag fokhagyma granulátummal, majd vajat kockázunk bele, illetve a két tömlős sajtot is belenyomjuk. Addig kevergetjük tűz fölött, amíg minden teljesen elolvad és elkeveredik benne.

spenotos-sajtos_szuzerme_2.jpg

A spenótos szószunkat ráöntjük a husira, összerottyantjuk. Belereszelünk egy nagy adag sajtot, addig kevergetjük, amíg elolvad és a szósz besűrűsödik. Közben megkóstoljuk, ha kell pótoljuk a fűszereket.

spenotos-sajtos_szuzerme_3.jpg

A végén levesszük a tűzről, rászórunk még egy adag reszelt sajtot, majd pihentetjük kicsit. Klassz sűrű szószos husi lesz a végeredmény, amit már tálalhatunk is rizzsel.

spenotos-sajtos_szuzerme_5.JPG

Többször kiagyalok valamilyen kaját, de nem épp az lesz a végeredmény, amit terveztem, még ha kifejezetten finom is. Na ennél az ételnél teljesen azt kaptam, amit elképzeltem. A spenótos szószt nem lehet elrontani (tulajdonképpen ugyanaz, amit a spenótos spagettihez használok), sűrű, krémes, sajtos és az ízvilága tökéletesen passzol a szűzérméhez. Több szempontomból is a kedvenc sertéshúsom a szűzérme, nagyon egyszerű lepucolni, nem kell szenvedni a rágós, csimbókos, zsíros részekkel, hiszen a hártyával minden felesleges cucc lehúzható róla. Emiatt gyorsan elkészíthető, hamar megfől/átsül, és iszonyú omlós a végeredmény. Lényeg a lényeg, ezzel a recepttel nagyon betaláltam, mindkettőnknek ízlett, 2-2 tányérral be is vertünk. De ez nem is baj, mert nem is hizlal, ami abból a szempontból fontos, hogy próbálok kicsit szénhidrátmentesebben enni és ha tésztás, lisztes ételt eszünk, utána valami ilyesmit főzni. Tuti máskor is csinálok ilyet, ajánlom mindenkinek!

spenotos-sajtos_szuzerme_1.JPG

Jó étvágyat!

süti beállítások módosítása