Minden, ami érdekel, eszembe jut vagy történik velem.

Mizu velem...

Mizu velem...

Maja Lunde: A méhek története

Könyvértékelés

2019. április 19. - kovacs.netti

Amint felfedeztem ezt a könyvet, biztos voltam benne, hogy tetszeni fog. Karácsonyra meg is kaptam, viszont csak most került rá sor. Olvasatták magukat a sorok, két nap alatt ki is végeztem. Nagyon klasszul összeállított könyv, tulajdonképpen három különböző történet, amik végül összeforrnak, de teljesen kiszámíthatatlan az utolsó lapokig, hogy mégis hogyan fog ez megtörténni. Érdekes problémát dolgoz fel, érdekes köntösben. Mindenképpen érdemes volt elolvasni.

SzerzőMaja Lunde

Könyv címeA ​méhek története

Eredeti mű: Maja Lunde: Bienes historie

Fordító: Patat Bence

Oldalak száma: 336

Borító: keménytáblás

Kiadás éve: 2018

Kiadó: Cser

ISBN: 9789632785325

Fülszöveg:

Anglia, ​1852: William, a biológus és vetőmag-kereskedő hetek óta az ágyat nyomja. Úgy érzi, kutatóként kudarcot vallott, mentora elfordult tőle, és boltja is üresen áll. Ekkor azonban eszébe jut valami, ami talán mindent megváltoztat… 
Ohio, USA, 2007: George, a méhész keményen küzd: azt szeretné, ha a tanya bővülne, és fia, Tom egyszer majd átvenné tőle. Tom viszont az újságírásról álmodik. Mígnem egy nap bekövetkezik, amit senki sem hisz el… 
Kína, 2098: Tao, a munkásnő a fák kézi beporzásán dolgozik, mivel a méhek már régen eltűntek a földről. Taonak minden vágya, hogy fia, Vej-Ven számára jobb életet teremtsen. Amikor azonban a fiát rejtélyes baleset éri, egyszerre veszélyben forog minden… 
Minden mindennel összefügg. Maja Lunde megrendítően mesél veszteségről és reményről, küzdelemről, kudarcról és győzelemről, valamint az emberek és a méhek közötti láthatatlan kapocsról, amelyen fajunk fennmaradása is múlhat. A fordulatos regény korunk néhány legégetőbb kérdését teszi fel: hogyan bánunk a Földdel és annak teremtményeivel? Milyen jövőt hagyunk gyermekeinkre? Mi az, amiért készek vagyunk harcolni? 
Maja Lunde 1975-ben született Oslóban, forgatókönyvíróként, gyermek- és ifjúsági könyvek szerzőjeként ismert. A méhek története az első felnőtteknek szóló regénye, amely bel- és külföldön azonnal hihetetlen sikert aratott. Hazájában elnyerte a Könyvkereskedők Díját, eddig 32 nyelvre fordították le, Németországban pedig több, mint 350 000 eladott példánnyal 2017-ben a legkelendőbb könyv lett.

blog_23.jpg

Érdemes kitérnem a könyv külsejére, mert nagyon elnyerte a tetszésem. Alapvetően nem vagyok nagy keménykötés rajongó, de legtöbbször azért zavar, mert a már amúgy is vastag könyvet szuszakolják be egy kényelmetlen nehéz borításba, ami roppant mód rontja az olvasási élményt és akkor még nem is beszéltünk az idétlen díszborítókról, amik pillanatok alatt megsérülnek, zavaróak, viszont előfordul, hogy alattuk a borító nagyon semmilyen. Na az erre a könyvre mind NEM igaz. Szerencsére a 336 oldal egy kellemesen emészthető oldalszám, így alapvetően nem egy veszettül vastag könyvről van szó és erre még rá is dob, hogy a szokottnál picit nagyobb méretű, így roppant kényelmes betűmérettel, kényelmes hosszúságú sorokkal mélyedhetünk bele a könyv tartalmába. Nem nehéz, kényelmes megfogni, szépen idomul a kemény borítóhoz a belső kötés. Egyszerű de mégis nagyszerű a borító és szerencsére nincs díszborító sem. Tökéletesen elégedett vagyok a külsejével.

De igazából a belsejével is... A fülszöveg kicsit kaotikusnak hatott, már megint nem vagyok vele megelégedve, de engedjük is el. Első nekifutásra kicsit nehezebben vettem fel szálat, mivel igencsak hatalmas időbeli ugrások vannak a történetek között. Márpedig a könyv felépítése úgy néz ki, hogy egy fejezet egy szereplő történetének egy részletét meséli majd ugrunk. El kellett olvasnom minden szereplőtől egy pár fejezetet, hogy teljesen felvegyem a fonalat. Onnantól viszont nem volt megállás. A legjobban talán az tetszett, hogy annak ellenére, hogy a könyv a méhek körül forog, minden tekintetben az alapprobléma velük kapcsolatos, de mégis olyan érzéssel olvashatjuk végig a könyvet, hogy ez csak a háttér. Igazából három család történetét, személyes problémáját ismerjük meg, csak hát ez minden esetben a méhekhez kötődik valamilyen formában. Nagyon ötletesnek találtam ezt a megoldást és végre nem volt ránk erőltetve a könyv mondanivalója. Csak sodródtunk az árral és kerekedett ki szépen a történet. És le a kalappal, hogy tényleg a legvégéig nem volt konkrét elképzelésem, hogy hogyan is fog összekapcsolódni a három szál. Nem is mondanám ezt csattanónak, inkább kerekké tette az egészet, megkoronázta a történetet. Annak ellenére, hogy egyik szereplőt sem sikerült kifejezetten megkedvelnem, szépen illettek bele és megvolt a karakter, amit képviselniük kellett. Akárhogy gondolkodom, nem igazán tudnék semmi negatívumot felhozni. Tényleg nagyon tetszett. Ezt is csak ajánlani tudom mindenkinek... 5-ből 5 pontot kap.

5.jpg

Apró, mégis a világ sorsa múlik rajta.

a_mehek_tortenete1.JPG

A könyv borítóképe és az információk a könyv Moly-os adatlapjáról származnak.

süti beállítások módosítása