Ezt az ételt pár hete készítettem el, csak valahogy most került rá sor, hogy feltöltsem. Sok zöldséget kaptunk akkor otthonról és szóba került a lecsó is. Nem vagyunk amúgy nagy lecsósok, barátom is kicsit húzta a száját, emiatt gondoltam más formába varázsolom, hátha jobban megkívánjuk. Jó ötlet volt, guszta lett és az ízvilágot is nagyon eltaláltam.
Hozzávalók:
- olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 fej hagyma
- 5 db paprika
- 2 db paradicsom
- 5 szál virsli
- 1 db nagy cukkini
- 500 ml paradicsompüré
- 2 db tojás
- Erős Pista
- rizs
- fűszerek: só, bors, zöldség fűszerkeverék
Elkészítés:
A hagymákat, a paprikákat és a paradicsomokat feldaraboljuk. Személy szerint nem szeretem, ha a lecsóban nagy zöldség csimbókok vannak, úgyhogy kisebb darabokra vágtam és mivel csónakba töltjük, így praktikusabb is. Serpenyőbe locsolunk egy kis olajat, beleszórjuk a zöldségeket, jól elkeverjük és lefedve pároljuk.
Eközben feldaraboljuk a virsliket is, majd ha a zöldségek elkezdenek puhulni, hozzászórjuk. Fűszerezzük sóval, borssal, zöldség fűszerkeverékkel, kicsit pirítjuk, majd hozzáöntjük a paradicsompürét. Lefedjük, összerottyantjuk. Mikor már klasszul forr a lecsónk, hozzáadunk 2 tojást, amit előtte nagyjából összekevertünk és kicsit megsóztunk. Körülbelül még 10 percig főzzük, kóstoljuk, ha kell még ízesítjük és a lecsóval kész is vagyunk.
A cukkinit meghámozzuk, megmossuk, belsejét kikanalazzuk. Sóval és zöldség fűszerkeverékkel megszórjuk kívül-belül. Ezután a belsejét kikenjük Erős Pistával – nem sajnáltam, elég erős is lett a végeredmény. Nincs más dolgunk, mint belekanalazni az elkészült lecsót, majd 200°C-ra előmelegített sütőbe tenni alul-felül sütési módban 40 percre.
A felső virslik kicsit megpirultak, mi ezt nem bántuk, de ha esetleg valakit ez zavar, akkor lehet érdemesebb 180°C-ra betenni kicsit több időre. Míg a csónak sül, megfőzzük a rizst és tálalhatunk is.
Igazából nincs semmi extra ebben az ételben, csak egy lecsó más köntösben. Nekem sokkal jobban tetszett, valószínűleg máskor is így fogom készíteni.