Tegnap rábukkantunk egy fahéjas csigás videóra és nagyon megkívántuk. Szerencsére a héten szabin vagyok, úgyhogy gondoltam ma meglepem vele barátomat. Egyszerű édesség, kevés alapanyag szükséges hozzá és nagyon finom. Rendszeresítjük!
Hozzávalók:
Tészta:
- 300 ml tej (langyos)
- 1 evőkanál kristálycukor
- 1 tasak instant élesztő (7 g-os csomag)
- 600 g liszt
- fél evőkanál só
- 3 evőkanál olaj
- 2 tojássárgája
Töltelék:
- margarin
- 1 csomag fahéj
- kristálycukor
Elkészítés:
A szokásos módon elkészítjük a kelt tésztát. Tejet langyosra melegítjük, hozzáadjuk a cukrot és az élesztőt. Elkevergetjük és félretesszük kicsit. A lisztet, sót, olajat és a tojássárgáját egy keverőtálba helyezzük, majd jön hozzá az élesztős tej is. Alaposan összegyúrjuk, majd lefedjük és hagyjuk kelni. Kb. másfél óra elteltével kinyújtjuk, megkenjük olvasztott margarinnal, majd megszórjuk kristálycukros fahéjjal. A fahéj-kristálycukor arány ízlés kérdése. Nem mértem le, de egy kis müzlis tálnyi kristálycukorhoz kevertem egy csomag fahéjt.
Szorosan feltekerjük, majd ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, hagyjuk picit még kelni, majd 200°C-ra előmelegített sütőbe tesszük légkeveréses módban.
20 percig sütöttem, de kicsit kiszáradt, úgyhogy legközelebb negyed óra után kiszedem, mert már teljesen rendben volt akkor is.