A sült kolbis bejegyzés megírása közben eszembe jutott, hogy múlt héten lefotóztam, amikor készítettem a kolbásszal töltött szűzérmét, úgyhogy most közzéteszem azt is. Szintén házi disznóvágásról származik, isteni finom lett ez is.
Hozzávalók:
- 1 db kígyóuborka
- 2 szál újhagyma
- zöld hegyes erős paprika
- 330 g-os tejföl
- 4 fej vöröshagyma
- 2 db lilahagyma
- olaj
- fagyasztott sütnivaló krumpli
- kolbásszal töltött szűzérme
- fűszerek: só, bors, ételízesítő, tört fűszerpaprika, majoranna, sertés fűszerkeverék
Elkészítés:
A salátához eltávolítjuk az uborka héját, majd lereszeljük, besózzuk és hagyjuk kicsit állni. Pihenés után leöntjük róla a vizet, amit kiengedett. Nagyon apróra vágunk egy szál újhagymát és ízlés szerint erős paprikát. Összeöntjük a zöldségeket, ráborítjuk a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, ételízesítőzzük és egy jó nagy adag tört paprikát is hozzáadunk. Összekeverjük, kóstoljuk és kész is.
Egy tepsibe olajat locsolunk és a töltött szűzérménket is alaposan bekenjük vele. Megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel, majorannával és sertés fűszerkeverékkel, majd ezeket alaposan beledörzsöljük. Behelyezzük a husit a tepsibe, majd köré szórjuk az előzetesen nagyobb darabokra vágott 4 fej vöröshagymát és 2 lilahagymát. A maradék 1 szál újhagymánkat felaprítjuk és a husi tetejére szórjuk. 200°C-ra előmelegített sütőbe helyezzük 1 órára alul-felül sütési módban. Időnként ránézünk és ha kezd kiszáradni meglocsoljuk olajjal. Nekem az utolsó locsolásnál megszaladt a kezem és elég durván felöntöttem olajjal, emiatt tálalás előtt kiemeltem a husit és a megsült hagymákat is.
Jó sok olajban pár perc alatt kisütjük a mirelit krumplit és már vacsizhatunk is.